Snelfietsroute ´s Hertogenbosch - Maasdonk - Oss (F59)

Was ´s Hertogenbosch, de hoofdstad van provincie Noord-Brabant, oorspronkelijk een ‘autostad’. De laatste jaren is daar aanzienlijk verandering in aangebracht. De binnenstad is autovrij geworden en achter het Centraal Station is het fameuze Paleiskwartier gerealiseerd, met talrijke kantoren en appartementen in hoge dichtheden en een hoogwaardige openbare ruimte.

Voor fietsers en voetgangers is ´s Hertogenbosch meer en een paradijs. In de binnenstad is een groot, aantrekkelijk voetgangersgebied met pleinen, terrassen en parken. Ook houdt de gemeente rekening met nieuwe vervoerwijzen; ´s Hertogenbosch is de eerste gemeente in Nederland, die de Segway op de openbare weg heeft toegestaan.

Tussen de steden Oss – Rosmalen – ´s Hertogenbosch werken provincie en drie gemeenten samen aan de voorbereiding van Route 59, een fietssnelweg tussen de harten van alle kernen. Auto’s daarentegen rijden indirect van stad naar stad via de A59 en moet bovendien betalen voor parkeren in de binnensteden. De aanleg van de fietssnelweg draagt bij aan minder CO2 en minder energieverbruik.

Berekeningen met elektrische fietsen wijzen uit dat het gebruik van de fietssnelweg op de drukste locatie toeneemt van 7.000 naar 17.000 fietsen per etmaal.

deze site is een initiatief van Goudappel Coffeng